De verschillende vormen van installatietechniek

koudetechniek werking
January 26, 2021 0 Comments

Je hebt vast wel eens van de term ‘installatietechniek’ gehoord. Installatietechniek is de verzamelnaam voor een hoop verschillende vakgebieden bij elkaar. Welke vormen van installatietechniek zijn er precies en wanneer schakel je een installatietechnicus in? In dit artikel vertel ik je meer over koude- en warmtetechnologie en over elektrotechnische installaties.

Warmte- en koude installaties

Onder warmte- en koude installatietechniek valt de koeltechniek en warmtetechniek. Deze techniek wordt toegepast voor het verkoelen of verwarmen van ruimtes, voorwerpen, stoffen, voedingsmiddelen en andere producten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan airco-systemen, gekoelde opslag, koelsystemen (bijvoorbeeld voor supermarkten en transport). Dit maakt koudetechniek dus erg divers.

Je vraagt je wellicht af hoe koudetechniek precies werkt. In de basis kan koudetechniek werken op twee verschillende manieren. Allereerst kan het door gebruik te maken van stoffen die van zichzelf al een lage temperatuur hebben. Zo wordt er lucht gebruikt om de motor in een motorfiets koel te houden. Daarnaast kan koudetechniek ook worden toegepast met behulp van een warmtepomp. Deze techniek wordt onder andere toegepast bij koelkasten.

Meer weten over koudetechniek of warmtetechniek of wil je zelf een expert op dit gebied inschakelen? Neem dan eens een kijkje op de website van ENGIE Refrigeration.

Elektrotechnische installaties

De elektrotechnische installatietechniek is een omvangrijk vakgebied die tevens enorm divers is. Onder deze noemer vallen onder andere verlichtingsinstallatie, beveiligingsinstallatie, ICT-installatie, infratechnische installatie en communicatie-installatie. Het beheer en de inspectie van installaties is een vorm die ook onder de elektrotechniek valt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *