3D-printen: Het verschil tussen de hobbyist en de pro

June 30, 2021 0 Comments

Tegenwoordig kan je een 3D-printer al voor enkele honderden euro’s online bestellen. Je zet de printer in elkaar, voegt het printmateriaal toe en je eerste creatie, of poging hiertoe, is in de maak. Maar 3D-printers worden ook voor zeer geavanceerde toepassingen gebruikt, waarbij uiterste precisie cruciaal is. De printers die daarvoor gebruikt worden zijn niet te vergelijken met de printer die de casual hobbyist zomaar even aanschaft. Een van de bekendste merken op het gebied van professioneel 3D-printen is Markforged. De printers van dit merk kosten tienduizenden euro’s en voor de prijs van zware industriële machines kun je in de Randstad een huis kopen. Deze verschillen in prijs maken wel duidelijk waarom de 3D-printer op zolder niet te vergelijken is met een professioneel systeem. Maar waar zit het verschil in? Dat lees je in dit blog.

Welk materiaal gebruik je?

De hobby 3D-printer gebruikt een kunststof zoals PLA of resin (mengsel van gemalen steen en kunsthars). Dit zijn relatief goedkope materialen die eenvoudig te bewerken zijn. Je kunt het eenvoudig online bestellen en een budget 3D-printer kan daar prima mee overweg. Houd er wel rekening mee dat je niet zomaar elk printmateriaal aan je printer kunt toevoegen. Lees de handleiding van je 3D-printer goed door om er zeker van te zijn dat je het juiste materiaal gebruikt. 

Professionele 3D-printers maken gebruik van veel sterkere materialen, zoals PEEK. Dit staat voor PolyEtherEtherKeton en is een van de meest gebruikte high performance kunststoffen in de machinebouw. Andere materialen die geprint kunnen worden zijn metaal, carbon fibers, roestvrijstaal en kevlar. Hiervoor zijn speciale machines te verkrijgen, zoals de Markforged Metal X.

Kwaliteit van onderdelen en eindproduct

Zware materialen vragen om een sterke machine. De precisie die nodig is bij industrieel 3D-printen is niet haalbaar met plastic onderdelen waar speling op zit. Een mm afwijking is geen probleem als je iets voor eigen gebruik print, maar wel als je een onderdeel wilt printen dat gebruikt gaat worden in een super nauwkeurig systeem. De kwaliteit van het eindproduct wordt uiteindelijk bepaald door de kwaliteit van de onderdelen van de 3D-printer.

Snelheid telt mee

Wanneer je wel eens een 3D-printer hebt gebruikt of in werking hebt gezien, zul je weten dat dit een vrij langzaam proces is. De printknop beweegt heel langzaam over het printbed en bouwt zo laagje voor laagje tot het eindresultaat na velen uren bereikt is. Professionele 3D-printers werken een stuk sneller en nauwkeuriger. Je hoeft dus ook niet constant bij je project te blijven voor het geval dat er iets misgaat, wat bij goedkopere 3D-printers kan gebeuren.

Gebruiksvriendelijkheid

Naast en in combinatie met alle bovengenoemde punten is het belangrijkste verschil tussen een gewone 3D-printer en een professionele 3D-printer de gebruiksvriendelijkheid. Met een machine van een paar honderd euro kan je binnen enkele minuten aan de slag en hoef je geen uitgebreide kennis of ervaring te hebben. De machines zijn vrij klein en de bediening is eenvoudig. Professionele 3D-printers zijn niet alleen veel groter en hebben dus ook veel ruimte nodig, ze zijn ook nog eens ontzettend ingewikkeld in gebruik. Als hobbyist steek je die tijd liever in het ontwerpen van een model, dat is uiteindelijk toch veel leuker.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *