Verwarm je huis op een duurzame manier met een zonneboiler

October 27, 2021 0 Comments

Nu de gasprijs zo gigantisch aan het stijgen is, zijn veel mensen op zoek naar alternatieve manieren om hun woning te verwarmen. Een zonneboiler is een goed voorbeeld van zo’n alternatief, maar in Nederland zijn ze nog vrij onbekend. Daarom kan je in deze blog meer informatie lezen over zonneboilers. 

De werking

Een zonneboiler voorziet jouw woning op een hele unieke manier van warmte. Een speciale collector gevuld met vloeistof op je dak absorbeert warmte uit zonlicht wat erop schijnt. De vloeistof geeft deze warmte vervolgens in een zogenaamde warmtewisselaar af aan water. Dit water kan je vervolgens gebruiken om warm mee te douchen, een bad in te nemen of je woning mee te verwarmen. 

De voordelen

Er kleven veel verschillende voordelen aan de aanschaf van een zonneboiler. Zo is het een duurzame manier om je woning te verwarmen, omdat er geen fossiele brandstoffen aan te pas komen. Hierdoor worden er dus ook geen broeikasgassen uitgestoten. Daarnaast wek je met een zonneboiler je eigen warmte op. Hierdoor geniet na een initiële investering dus van gratis warmte. Daarnaast ben je ook niet afhankelijk van de schommelende en tegenwoordig stijgende gasprijzen. Ten slotte kun je vaak aanspraak maken op subsidies die gemeenten gebruiken om de transitie naar duurzamere energiebronnen te stimuleren. 

Geschikt voor jou?

Een zonneboiler is niet geschikt voor alle typen daken. Ten eerste dient de zonneboiler zo min mogelijk in de schaduw te staan. Ook moeten de collectoren naar het zuiden gericht staan. Verder dient de hellingshoek van je dak tussen de 20 en 60 graden te liggen, waarbij 40 graden de ideale hoek is. Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat een zonneboiler je woning vaak alleen in de zomermaanden van genoeg warmte kan voorzien. In de winter schijnt de zon namelijk minder. Hierdoor ben je een deel van het jaar nog afhankelijk van een conventionele CV-ketel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *