Batterij zonnepanelen voor dummies

February 15, 2022 0 Comments

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun huis te plaatsen. Als jij nog niet zover bent kan het al snel voelen alsof je achterloopt op de feiten. Ben jij geïnteresseerd in zonnepanelen, maar weet je niet precies wat het je oplevert en wat al je mogelijkheden zijn? In dat geval staat hieronder alles overzichtelijk op een rijtje. Zo weet je precies welke zonnepanelen er bestaan, of je batterij zonnepanelen moet aanschaffen en wat zonne energie je kan opleveren. 

Welke zonnepanelen bestaan er?

In principe zijn er vier soorten zonnepanelen waar je uit kan kiezen. Ieder hebben ze zo hun eigen voordelen: de een kent lagere installatiekosten terwijl de ander een hoger rendement heeft. Ga goed na wat voor jou het meest belangrijk is en wat bij jouw huis het beste past.

Je eerste optie is amorf. Deze zonnepanelen zijn erg buigzaam omdat ze geen kristallen bevatten. Amorf zonnepanelen zijn voornamelijk geschikt voor op voertuigen, zoals boten en vrachtwagens. Als je de zonnepanelen op je huis wilt plaatsen kun je beter voor een van de andere opties gaan. Deze panelen zijn het goedkoopst, maar kennen een lager rendement vergeleken met de andere mogelijkheden. 

 

Voor een hoog rendement zijn monokristallijn zonnepanelen een goede optie. Aangezien de platen vrij duur zijn worden ze voornamelijk aangeraden voor kleine daken of kleinere oppervlakken. Een andere optie zijn de polykristallijn zonnepanelen. De monokristallijn levert net iets meer rendement op, maar over polykristallijn zonnepanelen hoef je zeker niet te klagen. Ook de installatiekosten liggen voor deze panelen stukken lager. Wil je graag veel zonnepanelen op je dak, dan kun je misschien beter kiezen voor polykristallijn zonnepanelen om voordeliger uit te zijn. Tenslotte heb je nog de keuze uit glas-glas zonnepanelen. Dit zijn vrij nieuwe panelen, waardoor de prijs momenteel een stuk hoger ligt. Toch zijn de panelen erg effectief over lange tijd, want de glas-glas zonnepanelen kennen een veel langere levensduur dan alle andere zonnepanelen. 

Wat levert een batterij zonnepanelen op? 

Als je een keuze hebt kunnen maken tussen de panelen, dan kun je er ook nog voor kiezen om een batterij zonnepanelen aan te schaffen. Dit wordt nog niet massaal in Nederland gebruikt, maar de vraag lijkt steeds verder te stijgen. De batterijen slaan overtollige stroom op die je dan ‘s avonds of op bewolkte dagen kunt gebruiken. Met batterij zonnepanelen ben je vrijwel onafhankelijk van je energieleverancier en zou je dus volledig kunnen leven op je eigen opgewekte stroom. 

 

Batterij zonnepanelen zijn voornamelijk voordelig als je overdag niet thuis bent. Als je aan het werk bent staat thuis alles uit en kun je geen gebruik maken van de energie die op dat moment wordt opgewekt. De meeste zonne-energie wordt overdag opgewekt, dus dan is het handig als de batterij zonnepanelen deze ongebruikte energie opslaat en kan worden gebruikt zodra je weer thuis bent. De opslagcapaciteit van de batterijen is groot en bovendien laten ze ontzettend snel op. Je kunt dus snel en veel energie opslaan door te investeren in batterijen voor je zonnepanelen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *